Lejonkulan Petanque, som i begynnelsen kom att heta Berg Boule, bildades den 14 september 1992 av fyra arbetskamrater på dåvarande Elverket. Tre av dessa fyra bodde i eller kom från Berg, därav namnet.

De var Johan Nilsson, Mikael Lindner, Lars Jönsson och Bernt Jonasson.

Det första året ägnades mest åt spontana bouleyttringar under mer eller mindre oornade former.

Men redan sommaren 1993 kände vi oss mogna för större utmaningar och passade på att deltaga i SM som passande nog då spelades i Motala. Utan vår ”mentor” Anders Bondesson, som var den som inspirerade oss till att våga oss i världen med våra bouleklot med motiveringen att -”det är inte farligt”, hade det nog inte gått, men vi vågade och farligt  var du ju inte. Men blött.

Av själva spelet minns jag bara att det var rent kladd där vi spelade och kloten satt där de satt. Likväl kommer jag ihå en klockren ”färgbytare” jag satte i leran. Synd bara att det var Mickes klot.

Vi, Micke och jag, vann inget denna regniga fredagseftermiddag i Råsnsäs men det gjorde å andra sidan vårt andra lag, Wrigjsö/Pelle G som inte bara vann en match på walk over, de vann en på riktigt också och gick därmed ur poolen i sitt första SM. Inte illa. Sen tog det stopp.

Ett historiskt ögonblick, Mikael Wrigsjö och Pelle Goldeus går ur poolen i sin första SM-start.