Onsdag 13 april, finalen
Vi inleder kvällen med att dela ut pris till förjänstfulla insatser i de lägre serierna och till de stackare som stupade på målinjen i semifinalerna. Först får Elsie Banck mottaga SIEL’s prischeck för andraplatsen i div 3, innan Åke och Eskil tar emot ett lite fetare kuvert och plaketterna för vinst i div 3.

Prisutdelande ordföranden i Lejonkulan, undertecknad själv, får sedan representera sitt Dogs och ger sig själv ett täckningsbidrag till banketten för Dogsens andraplats i div 2. Något lite bättre gick det för Lundby Boule som knep förstaplatsen med endast 2 pinnar bättre diff. Bo spelar bridge, Siv hämtar pris.

Glada pristagare skiner i kapp med sina plaketter, Johan Nordlander, Siv Eriksson, Lars ”Labbe” Lilieqvist, Elsie Banck, Åke Lindell och Eskil Johansson.

Vann grundserien i division 1 gjorde Labbe & Co, både Labbe och Co (Johan Nordlander) är på plats och hämtar plaketter. Knappt har applådåskorna lagt sig förrän det är dags för Labbe & Co att ånya äntra scenen för ännu ett pris, nämligen delat 3:e sådant efter semifinalförlusten mot V2 för en vecka sedan.

Det andra laget att dela på tredjeplatsen är Boules Eye, men om det beror på prisets storlek eller något annat, låter vi väl vara osagt, men som enda lag är de inte representerade vid priscermonin. Janne fär väl deras kuvert på banketten..

Nu är det dags för finalen:

Föga oväntat väljer Team Bel Azur bana 1-2 i finaldusten mot V2 och det lönar sig direkt, tror jag. Utan att ha sett de båda inledningsvändorna, man måste ju ha lite middag också, så leder iaf TBA med 8-0. V2 lyckas med lite skytte och reducerar till 8-2. Lyckan kortvarig när TBA direkt kontrar tillbaka, 10-2.

TBA spelar lite bättre och knallar in poäng. 11-2. Sen lägger Ulrika på 6.02 och en kula rakt framför 30 cm. Den drar ut allt och tvingar Ulf till lut till lilleskott. Omgångens klart bästa skott och sååå nära, lite bakom. Ett snurrnedslag till och det är öppet för Ulrika att lägga in match. Det gör hon, 13-2.

Efter kaffet verkar V2 har stärkts, det var iofs bara dom, och publiken, Siv, som drack kaffe, en klar trea trots ett fint backstannskott (som backade lite för mycket) av Sten. 0-3 med TBAs siffror först, således.


Även om de flesta kulorna gick Stens väg så var det en och annan
som styrdes iväg av en annan sten med icke önskvärt resultat som följd.

TBA kommer tillbaka och reducerar till 2-3 efter att Eva/Ulf gått i stora läggfällan och lagt bort 4 kulor i ett 4-2 klotövertag. Sen lägger Ulrika på lillen. Två bommade skott och bara ett halvbra lägg, som Sten resolut skjuter bort, borgar för en femma till Azurerna. 7-3.

Gnet 9-3.

Nu kommer vändan ”vem lägger inte sämst”, båda lagen starka kandidater men efter var sin avslutande bom står det klart att TBA lagt lite bättre, 10-3.

Vad gör dom? det här ser inte bra ut. 10-3 till motståndarna. Kris.

Ett par avslutande vändor utan större dramatik, V2 reducerar till 5 innan TBA avgör årets final och vinner i två raka med 13-5 i den andra.

Publiken, Rasmus, applåderar euforiskt.

Årets finalister, i mitten Sten och Ulrika Alstander, Team Bel Azur – årets vinnare. Flankerade av tvåorna V2, Eva och Ulf Bolve.

Tack för i år – vi ses på Skarpan i maj.  Inbjudan kommer inom kort.

Måndag 11 april, kvalserier omgång 4, den sista

Lagen har drabbat samman en sista gång och röken har skingrats – vilka står upp och vilka har fallit?

Två nya lag klara för division 1. Lundby Boule slår Bouligans i sista, och direkt avgörande för vem som skulle vinna kvalet, matchen med minsta möjliga siffror, 13-12. Bouligans hade Lundby i säcken med 12-9 (8?) men fick inte till det i slutvändorna, det fick däremot Bo som sköt och stannade, la in och hade sig i största allmänhet.

Hur man koncentrerar sig fram till kvalserie- och grundserieseger.

Behåller sina division 1-platser gör Instrumentboulaget och Perma. IB tämligen komfortabelt efter klara vinster mot Dogs och Skyttarna. Perma hade det desto värre, seger mot Stålkulorna med minst 13-9 var vad som krävdes, i annat fall gick platsen till motståndarna. Drama ända in i kaklet men Perma drar det längsta strået och vinner med ”klara” 13-6.

Per L mäter och kan bara konstatera att det
räcker både till seger och fortsatt div 1-spel.

Till division 2 således Stålkulorna, Skyttarna, Dogs och The Only Ones. TOO spelade en bra vända i hela kvalet, tog en sexa efter fina lägg på svårlagda bana 2 och slog Dogs med 13-5.

Att Par i Damer redan var klara har vi konstaterat tidigare, en wo-seger strödde på ytterligare men sen tog det stopp. Obesegerade får man inte vara. MEKA som som genom en dubbel i dag säkrade nytt div 2-kontrakt vann över damerna med 13-9. Synd om Inga som inte fick hålla nollan.

Arne Karlsson, MEKA, tvingar av Damerna sin nolla på ren vilja.


Lawinerna som redan vara klara för division 2 spelar en helt betydelselös andramatch mot Doggi-Boule, som var allt annat än klara. Sista omgången går väl knappast till historien som den mest välspelade (gjorde dom en (1) kula sammanlagt?), med lilleflytflytt och fem bommade skott. Doggi vinner i och med det med 13-12 och kniper sista div 2-platsen framför näsan på SIEL med så lite marginal att det inte finns mindre.

Tillbaka till trean går då SIEL, QBIZ och ÅGE-Boule. Töras, som väl njuter av värmen någonstans, sist på 0 poäng.

Glöm nu inte prisutdelningen på onsdag kl 18:15. 1:or och 2:or i grundserierna 2 och 3 ska få pris, dvs Lundby Boule, Dogs, ÅGE-Boule och SIEL. Å så serievinnarna i div 1 – Labbe & Co. Välkomna.

Nu återstår bara att gå ut med hunden. Få se om den flyger.

Onsdag 6 april, semifinaler

Inte mycket att orda om dom om man inte sett dom. Kan konstatera att Labbe valde V2 som semifinalmotståndare, helt enligt Ulfs tips och därmed gick på pumpen, vilket inte ingick i tipset, iaf inte uttalat.

Boules Eye hade läge mot Azurerna med 1-0 i matcher men TBA kom igen, kvitterade och gick till final. Vilken i ordning har jag faktiskt inte koll på men det har blivit några genom åren.


Ulrika i Team Bel Azur rullar in ytterligare en kula mot
slutsegern? åsedd av Margareta L som nu kämpar för
fortsatt div 1-existens.

På onsdag avörs det. Vi börjar dock med prisutdelning för samtliga grundserier kl 18:15.

Måndag 4 april, kvalserierna omgång 3

Hemma från semestern och har äntligen fått tag i resultaten från veckans övningar. Boulignas vinner övertygande två nya och är därmed klara för division 1-spel till nästa säsong. Klara torde även Lundby vara med två pinnar tillgodo och mycket diff (17) ner till femman, Perma, men teoretiskt kan man ta två pinnar och 52 i diff på en omgång, så vi låter väl osvuret vara bäst. 

Grabbarna i Bouligans, Emil och Tobias, kan äntligen? kosta på
sig lite avslappad attityd, då avancemnanget redan är klart.

 
Instrumentbolaget ligger som enda lag bra till för att försvara sin plats i högsta divisionen, två av de övriga Perma och Stålkulorna har god chans då det är väldigt jämnt runt stercket, men för The Only Ones är det väl kört, inga poäng och en diff på -30 upp till plats 4, men som sagt, osvuret är bäst.

Att Par i Damer går upp till tvåan är lika säkert som att sista omgången spelas en måndag. Klar ledning och ointagliga 3 pinnar ned till plats 5. Lawinerna och Doggi har bäst läge att försvara sin division 2-plats medan MEKA på plats fyra har lite osäkrare mark under sig. En dubbel skulle väl inte skada på måndag.

Två Damer, ett par mao, visar upp sin vinstgivande stil, men
att det går så bra för Inga – kastar hon slägga?

Övriga div 3-lag, utöver Damerna, återfinner vi när det är två matcher kvar under strecket. Mäktar något med att kliva förbi och upp? QBIZ har bästa läget. Att Töras, som kom sist i div 2, och som nu inte kommer alls, är klara för div 3 kommer väl knappast som någon överraskning.

På måndag avgörs det. På onsdag är det prisutdelning för grundseriespelet så ettorna och tvåorna i div 2 och 3 är välkomna att hämta sina välförtjänta priser. Klockan 18:15 drar vi igång detta.

Onsdag 30 mars, slutspel – kvartsfinaler

Labbe inleder dagen med att välja Azer som motståndare och att få spela på bana 6. Inledningvis ter det sig som ett bra val med hans ögon sett. 6-0 innan Azer släpps in i matchen med en enpoängare. Labbe och Johan ångar på och visar ingen ”hyfs” mot damerna, 10-1. Labbe bommar skotten, 10-2. Malin bommar, Gitten lägger bort, Labbarna gör match. 13-2.

Azer trampar i klaveret och skänker poäng. Labbarna tackar och rullar in. 5-0. Labbe mal, Råsanders ser uppgivna ut, Gitten längtar till Grand Can. 7-2. Verkar inte som om Azer vill vinna, nu ger de Labbe poänen, igen. 10-2. 
Nu plötsligt händer det nåt, Azer tar poäng och ställningen är 11-7. Än finns det hopp. Nä, Labbe tar sig samman och skjuter bort ledarkulan efter att Malin haltat in och satt sista skottet. 13-8 och Labbe & Co, dvs Johan N, i semi.

Team Bel Azur väljer att på bana 1-2 möta Martin Dahlin, som för dagen vill kalla sig AIK. Skellefteå då, eller? Det blir inget med det. 1-1 efter två vändor men TBA drar ifrån. TBA spelar stabilt, 8-1. Ulrika är inte överens med stenarna, MD knaprar. 8-4. Nu är det MDs att hitta fel på stenarna. Sten har matchlägg men hittar en sten han med. 12-4. Azur gör match i vändan därpå. 13-4.

Azur inleder match 2 bäst, 3-0, och så fortsätter det, 11-0. Azurerna slår i spiken och är första lag klara till nästa veckas semi. 13-0 och 2-0 i matcher.

V2 väljer Aurora Bouleealis och bana 5, rullbanan. Ett gott val så här långt in i matchen. 7-3 till V’na. Är dom inspirerade av den gamla SF-klassikern månne? Aurora skärper till läggen och rycker tillbaka. 8-6 till V2. V2 rycker till 12-6 och sen lägger Gabriella in och Ulf skjuter bort. Match, 13-6.

V2 tar kommandot direkt, AB bommar skott, fyra på raken faktiskt. 6-1 till V2. 9-3. Å så tar det slut, 13-3 till V2. Norrskenen utslagna.

Ulf B, V2:an, klar för semi, enligt eget tips blir det mot Labbe?

Slutligen Par a’ Boule – Boules Eye, lagen som ingen vill möta tydligen, så de får möta varandra. Jämnt skägg eftr 30 min. 4-5. PaB vaknar till, Monica skjuter och stannar, 8-5. PaB får hybris? Janne/Johan lägger klossar, 8-8. Två vändor senare: Monica träffar, Janne lägger in, Monica bommar, Håkan/Monica försvarar sig inte tillräckligt tätt. Johan/Janne lägger in match. 13-9.

Monica grinar illa redan i första matchen. Sen hade de den andra
i ett järngrepp men lyckades inte ”knyta säck”.

Samtliga möten, utom detta, börjar med att det lag som vann första matchen tar täten även i den andra, här är det i stället PaB som efter 3-1 nu drar ifrån till 6-1.
PaB drar på men kostar på sig en plattvända, leder dock med 9-5. Saker skiftar, Janne lägger in Monica börja bomma. ”Ögat” vänder och plötsligt är 12-9. Janne kort höger, Monica skjuter luft, twice, Håkan tar det säkra före det osäkra och sätter en raspstann. Två på plats. Johan skjuter den ena och stannar, Janne skjuter och tar med lillen. 1 pinne till Hånkan/Monkan. 10-12 PaB-Eye.
Håkan lägger långt, Janne kort vänster, M skjuter bort, Janne kort höger, M skjuter luft, Håkan lägger ”på” lillen”, mkt bra lägg, Johan skjuter träffar lillen går död.

Håkan lägger lite lång höger, Johan skjuter och stannar, Håkan lägger lite lång vänster, Johan skjuter hoppaöverskott, Johan skjuter bakom, Janne lägger långt höger, kort höger och ännu kortare höger. Öppet för match till PaB. Fyra kulor kvar – Håkan lägger långt höger, poäng? Monica lägger långt vänster, poäng? Monica lägger för långt, Monica lägger kort. Två pinnar 12-12. Monica missade således två matchlägg.´
Håkan lägger 1 m vänster, Janne på lillen, Monica skjuter och stannar, Janne lägger in, Monica kort höger, Håkan lägger 70 cm kort lillen, två kvar – mots 13 på plats, Monica skjuter bort, Janne in lite bakom höger, Håkan lägger in via egen rak framför, Johan skjuter bort, 13-12 till Boules Eye och dagen är klar utan några skiljematcher.

Måndag 28 mars kvalserierna omgång 2.

Div 1-lagen skärper till sig lite men endast ett av dom har orkat över strecket. Det är Stålkulorna som idag visade att minsann vill fortsätta i ettan. Klara 13-3 mot The Only Ones, som förresten verkar ”klara” för div 2. Noll poäng så här långt. Och 13-7 mot Dogs. Hur matchen mot TOO gestaltade sig har ingen susning om men att Lars-Olof både satte raspar, callar och la på lillen bidrog till segern över Dogs.

Dogs tog revansch på Lundby som snuvade dem på seriesegern med futtiga två pinnar bättre diff, genom att visa vilka som är bäst, egentligen, 13-6.

I toppen av denna kvalserie hittar vi Bouligans, två raka i dag. Inte kan det väl vara så att storebror Kling förstärker laget? Nä, det var nog Tobias som tog sig samman. 13-6 både mot Skyttarna och  Instrumentboulaget, på helt olika underlag. Starkt.

Lawinerna toppar den andra kvalserien ihop med div 3-lagete Par i Damer. Ett apr damer som minsann visar gubbarna var kloten ska ligga. 13-10 mot QBIZ och 13-6 mot ÅGE talar sitt tydliga språk. ÅGE som vann div 3 har inte fått till det alls i kvalet och undviker jumboplatsen enbart genom att Töras är på Kanarieöarna och således lämnar wo.

Fyra matcher återstår och nästa omgång är jag själv på Kanarieöarna, så då får ni vänta med tabellen till dess jag kommit hem, vilket beräknas ske fredagen den 8 april. Om allt fungerar som det ska så utlovas iaf klara förutsättningar innör sista omgången, den 11 april.

Söndag 27 mars

Nu är man hemma och kan uppdatera uppdatera Linköping Bouleserie igen, skönt. Kvalserierna har klarat av sin inledande omgång, den ”stympade” med bara en match.

Det är väl för tidigt att dra några slutsatser av detta än men anmärkningsvärt är att i Kval 1-2 ligger samtliga div 2-lag över strecket och div 1-lagen under. I det andra kvalet är iaf de båda två topplagen från div 3, men som sagt det återstår 6 matcher, så mycket kan ändras än.

I morgon måndag är det full kvalomgång och på onsdag börjar slutspelet med att Labbe & Co väljer motståndare.

Slutspel div 1  (kvartsfinalerna spelas ons 30 mars)

Labbe & Co

Team Bel Azur

V2

Par a’ Boule

Azer Petanca

Martin Dahlin

Boules Eye

Aurora Bouleealis