Onsdagen den 18 april, kvalserie till div 3, omgång 3, den sista, och final div 1 och prisutdelning för serierna.

Kvällen inleds med prisutdelning för själva seriespelet. Seriesegrarna ska få sina plaketter och priskuvert medan tvåorna, och i div 2 även treorna, ska få sina ”prischeckar”.

GR_120418_8113

Nästan alla pristagarna på en och samma bild: Åke Lindell, Roland Ström (Åkes), Eva Bohman Petersson och Catharina Agnelöf (Boulerosorna), emellan dem Göthe Johansson (JUB), Fredrik Kjellman (The Only Ones), Jan och Liselott Berndtsson, till höger (Bergbullarna), Saga Wahlberg och Rasmus Kling (The Saga Begins) längst bak Håkan Lindberg och Claes Lindberg (Skrotkastarna) och Håkan Johnsson (Lejongap).

Att Saga skulle avancera till trean var klart redan innan dagen men att de skulle få stryk av 36:an var inte lika väntat. En klar seger över JGB fixar iaf till förstaplatseb i kvalserien. Formstarka 36:an slog inte bara Saga utan även ett annat av topplagen i div 4, nämligen Malmkloten, med klara 13-7 och fixade därmed en andraplats i kvalet och fortsatt div 3-kontrakt. Den tredje platsen snöt JGB åt sig, trots storstryk av Saga men en seger tidigare under kvällen mot PIF Ekhaga Ett visar sig vara avgörande.

PIF Ekhaga Ett och JUB får finna sig i att degraderas till fyran medan Malmkloten får stanna där. 

Azer Petanca vinner årets serie.
Att Azer med Gitten som läggare och Claes som skytt är ett lag att inte underskatta håller nog de flesta med om. Nu tror jag inte att vare sig Eva eller Ulf Bolve i V2 underskattade sina motståndare och det med rätta, för så länge Azer fick kasta ut lillen hamnade den på dryga 8 m och Claes missade inte mycket. V2 tog några poäng och försökte sig på 6-metersspel. Det gick ett tag, sen var lillen uppe på emot 9 meter igen. 13-4, 13-4 skriver vi slutresultatet till och grattar Azer till segern.

GR_120418_8119

Eva Bolve, Gitten Råsander och Claes Nilsson – Azer, och Ulf Bolve, V2. Finalister i årets inomhusserie och verkar vara lika glada allihop. 

Måndagen den 16 april, kval till div 1 och 2, omgång 4, den sista

31:an, Irro, Bergbullarna och Skrotkastarna till ettan. De självklara tipsen satte jag, att 31:an skulle vinna och att Irro klarade sig kvar. Likaså att Martin Dahlin för första gången under sin 17-åriga? karriär degraderas ur högsta divisionen, ihop med gamla kämpen Feffe i The Only Ones, laget som åker jojo mellan divisionerna. Bergbullarna avslutar starkt och tar den tredje div 1-platsen medan Aurororna avslutar lika magert och får rikta in sig på div 2-spel till hösten.

CJN_120412_8047
Rikard och Björn i MArtin Dahlin, må vara halvmetern
längre än Irma, men Irma når högre – till div 1.

Direkt avgörande för 4-5 platsen kom att bli matchen mellan Skrotkastarna och Irro. Skrotkastarna skulle vid vinst klara fjärdeplatsen och så blev det, men det var jämt. 13-9 och i och med det åker Perma ned till tvåan.

GR_120416_8108

När det står klart att division1-kontrakten är i
hamn är det bäst att fira och vad passar bättre
än med tårta? 

Om det var många lag som avancerade från div 2 till div 1, 3 st faktiskt, så var det inte sämre i kvalet mellan div 2 och 3, nämligen 3 st div 3-lag som avancerar.

Åkes, som kom tvåa i div 3, vann kvalet med en pinne till godo på tvåorna, Marken. Det enda div 2-laget som mäktar med att förnya kontraktet. Boulerosorna, div 3-segrarna, tar tredjeplatsen och tar även med sig Bill & Boule, treorna från serien, upp till tvåan.

Degradering väntar för QBIZ, Boulejokers och MEKA, medan IBV Öst stannar i trean och laddar för serieseger nästa säsong?

CJN_120412_8054

Till synes lika bekymrade miner hos båda lagen.
Calle S i IBV Öst, som till sist vann denna drabbning, får
nästa är sällskap i div 3 av Boulejokers, här representerade
av ett par riktiga jokrar, Bosse W och Roland ”Frasse” F. 

Torsdagen den 12 april, kval till div 1 och 2, omgång 3.

31:an klara för division 1. Trots ”Harrys” övertygelse om att det räcker med att inte vinna i sista omgången vågar jag nu påstå att 31:an är klara för division 1. Att undvika detta, vilket i sig är något de enligt egen utsago inte önskar, är praktiken omöjligt. Det räcker förmodlingen inte ens med att lämna WO.

CJN_120412_8059
Göte och Harriet räknar ihop poängen i matchen mot
Aurora. En match som de för övrigt höll på att vinna
med 13-0, men en fempoängsvända ändade det men
sen tog det stopp för ljusen från norr. Blir det tvåan nu?

Samtidigit påstår jag att Irro troligen kommer att göra dem sällskap i ettan nästa säsong. Vilka de andra två lagen blir vågar jag mig dock inte på att sia om. Till tvåan kan vi nog utan att betraktas som risktagare påstå att dit skickar vi Martin Dahlin och Only Ones.

CJN_120412_8073
IRma o Irro ser belåten ut och tacka för det, 13-12 i
en maratonbatalj mot Martin Dahlin och med 96%-
sannolikhet kvar i ettan.

Lika klara för avancemang är Åkes, som därmed går från trean till tvåan och lika säkert tycker jag det är att MEKA går åt motsatt håll. MEd 6 lag på 3 resp 2 poäng däremellan tycker jag det är vanskligt att sia om utgången men Boulerosorna fixar nog avancemanget medan Boulejokers tycks ha det allmänt jobbigt just nu. På måndag avgörs det.

CJN_120402_7844
Åkes, Roland och Åke, är klara för div 2.

Onsdagen den 11 april, kvalserie till div 3, omgång 2 och semifinal div 1

The Saga Begins fortsätter att vinna och är iochmed dagens dubbel klara för div 3 till nästa säsong. Lika klart är det nog, även om det kan finnas någon teoretisk möjlighet att hoppas på, att JUB spelar i div 4 till hösten. Lagen därimellan får försöka avgöra sina inbördes placeringar och divisionstillhörigheter på onsdag då sista omgången spelas. Bäst till för spel i trean ligger JGB och PIF Ekhaga Ett.

CJN_120411_8035
Klara seriesegrare, klara för div 3. Saga & Rasmus.


Det är vår poäng, säger Mona, men 36:an åker dit
mot JGB. JGB ligger tvåa och har bra läge inför
slutomgången, medan 36:an ligger tvåa från andra
hållet och har ett betydligt sämre läge.

I semifinalen i division 1-slutspelet blev det dramatiskt värre. Håkan/Ivan  i Lejongap väljer V2 och bana 2, ett val som inledningvis verkade fungera, klar ledning och stabilt spel. Sen lägger Eva på lillen, en kula som Lejongap inte får bort men försvarar sig fint med en kloss mot ledaren och klot bakom lillen. Men vad hjälper det? Ulf går in och rensar bort det mesta, utan lillen och eget klot och när röken skingrats räknar de in ett ”paket” och ledning i matchen med ett par pinnar. Lejongap står sen inte riktigt att känna igen och V2 kan genom både stabilt lägg och skytte gå upp till seger med 13-8. I den andra matchen provar Lejongap med att byta bana, till bana 6. Det hjälper inte. Eva lägger bra,Ulf skuter bra och de är helt enkelt bättre i allt och vinner med 13-5. Seriesegrarna inkasserar säsongen tredje förlust och får nöja sig med tredje plats.

CJN_120411_8040

Eva och Ulf, V2, fjolårsfinalister och nu i final igen.

Den andra tredjeplatsen går till Team Bel Azur. Sten och Ulrika som vunnit ett antal gånger, senast i fjol, vinner lätt över Azer Petanca i första matchen, trots att de senare hade favören av att vällja bana, nr 3. Gitten och Claes har dock inga planer på att ge upp bara för att de inte spelade så bra och fick stryk i första matchen. Tvärt om, nu ska det bli åka av. Och det blev det. Gitten la nu betydligt bättre än i första matchen och även om Claes kostade på sig ett par missar då han kunde skjutit hem matchen spelade han på det heal taget mycket stabilt. TBA darrade lite både på lägg och skotten i slutskedet av matchen och fick se sig besegrade med 13-8.

Skiljematch, börjar på 8-8. Omväxlande bra och dåligt spel från båda lagen. TBA spelar inte bra men får poängen ändå genom bjudningar från Azer som följaktligen spelar än sämre. TBA leder med 11-9 inför den avgörande omgången. Efter att Claes skjutit på järnet tre gånger i rad, varav två backat och det tredje som stannade flyttade lillen två meter har nu Sten ett klot kvar och Gitten två. Sten måste lägga in då Azer har Claes tre skott på poäng, må vara långt framför lillen och i vägen för läggen. Sten lägger perfekt lagom långt från lillen för att skapa osäkerhet hos Gitten som inte skjutit på hela kvällen. Skott – bom. Skott – träff och stannar för en fyra och match. Jubel och jämfotahopp. Azer till final.

CJN_120411_8042

Gitten och Claes, har aldrig varit i final, men är lika
glada för det.

Onsdagen den 3 april – kvalserie till div 3, omgång 1 och kvartsfinal div 1

Den sista kvalserien började idag, den till division 3. Sex lag spelar om tre platser och precis som i kvalet till tvåan tar seriesegrarna från den underliggande divisionen komandot direkt. Vinner med 13-1 och är i topp. Det spelades bara en match denna första omgång och över strecket finnar vi även starka Malmkloten och så från division 3, 36:an.

CJN_120404_7888
Saga var sjuk så mamma Kicki fick rycka in. Det
gjorde hon med bravur. 13-1 och i topp.

Slutspelet i division 1 spelade samtidigt och inleddes med att seriesegrande Lejongap valde Labbe & Co som motståndare och detta på bana 7. Ett bra val visade det sig. Labbarna fick 13 poäng sammanlagt på två matcher, Håkan och Ivan fick det i varje match. Tämligen enkelt vidare till semi för Lejongap mao.

Sen var det Azers tur att välja motstånd och de ville gärna ha revansch mot Aero P och då helst på samma bana, nr 3, som de fick stryk på i serien. Sagt och gjort 13-3 i första matchen och mest spel mot ett ”mål”. Men sen bjöd Aero P-gubbsen på kakor i pausen, vad var det i dom? För då vände det. Typ 6-0 till P’na innan Azer tog sin första pinne. Azer vaknade till mot slutet men kom aldrig ikapp. 13-9 till Aero P.

Skiljematch, börjar på 8-8. När Claes skjuter och lillen följer med öppnar det för möjligheten att ta många poäng. Bra lägg av Gitten och ett avslutande stannskott av Claes och de inleder med en fyra. Gubbarna Aero hänger med huvudet men kommer igen i vändan efter, som länge såg ut att bli matchens sista, men 1 pinne till Aero. Sen lägger Gitten kloss lillen. Fen skott som alla bommar och Aero P’s saga är all.

CJN_120404_7877 
Claes ser lite fundersam ut men det reder
sig till sist.

Lika dramtiskt är det i matchen mellan V2 och Devil Heart. Devil börjar mycket bra och gör inte många misstag upp till seger med 13-8. I match nummer två är det omvända siffror och Eva och Ulf tar hem den med 13-8 efter stabilt spel.

Skiljematch och Devil Hearts inledningsvis så fina spel är nu som bortblåst. V2 vinner med 13-10 och är tredje lag till nästa veckas semi.

CJN_120404_7889
Eva hyfsar til spelet och vinner även här.
Är det inte lite ”moped” över detta?

Slutligen har de inte mycket att välja på, Team Bel Azur får möta Par a Boule. De väljer iaf bana 2. Första matchen är nog en av kvällens längsta och den pendlar fram och tillbaka med ömsom ledning för än det ena laget, än det andra. Vid ställningen 10-10 passar PAB på att göra en riktig plattvända. Frågan är om de hade något klot närmare lillen än 1 m? Denna bjudning missar inte Ulrika utan lägger in två kulor till för match.

CJN_120404_7886
Hur ska vi göra nu då? Är det inte bäst att
du skjuter den där? Tommy och Danne i
bryderier mot V2.

I match två dominerar TBA och går så långt som till 12-0 innan PAB rycker till och snor åt sig en femma. Mer mäktar inte märkbart tagna Monica och Håkan med utan får i nästa vända ge sig med 5-13. TBA til semi.

Semifinalerna spelas nästa onsdag och inleds med att Lejongap väljer nya motståndare.

Måndagen den 2 april – kvalserierna omgång 2

De båda kvalserier som dragit igång, den tredje börjar på onsdag, är varandras avbild iaf vad gäller poängen. Inget lag är obesegrat, inget lag har kammat noll och det är fyra tvåor och fyra ettor i vardera tabellen.

Så långt denna meningslösa statistik, men börjar vi se något mönster, något lag som visar form eller renta av motsatsen.

Martin Dahlin befinner sig enligt egen utsago i fritt fall och återfinns således under strecket. Diffen är ingen katastrof dock och då det bara krävs en seger för att vara med igen är det väl i tidigaste laget att kasta in handuken.

CJN_120402_7847
Rikard i Martin Dahlin lägger så bra att de kan
knipa en pinna av Only Ones med 13-11.

Överraskar åt andra hållet gör 31:an som inte vill upp i ettan men ändock leder kvalet. Bra diff som ”lök på laxen”, sett ur Harriets synvinkel.

Boulerosrorna vann ju div 3 och tycks ha bestämt sig för att höra hemma i tvåan. I topp i detta kval och med en diff som i sig ger ytterligare råg i ryggen.

CJN_120402_7849
Irro svarade för kvällens maratoninsats. Först 10-13
mot Aurora, vilket tog nästan två timmar, och då var
nog inte hela felets Irros, om man så säger. Sen 13-12
mot 31:an. Kan ju ha gått fort men troligen inte. Hålögda
redan under första matchen som synes.

Faktum är att det i detta kval än så länge är upp och nedvända världen. De fyra lagen över strecket är division 3-lag medan de under strecket alla kommer från tvåan. Längst ned i botten mina kollegor i Boulejokers som lyckats med att åka på två Fanny på tre matcher? Hur är det med träningen?

CJN_120402_7854
Boulejokers, i bakgrunden, i full färd med att åka på
en Fanny av Marken. Kenneth styr i ännu en poängkula.

Måndagen den 26 mars – kvalserierna startar

Lite tidigt att dra några växlar efter bara en match vardera men noteras bör att 31:an, som säger sig inte vilja gå upp till ettan, leder eller eg ligger delad etta i kvalet med Irro.

I kvalet mellan division 2 och 3 ör det mest div 3 lag över strecket, det är bara seriesegrarna från 3:an som vi hittar under detsamma ihop med div 2-lagen, MEKA, Marken och Boulejokers.

Men det är sex matcher kvar.